Kyokushin Karate

Kyokushinkai Karate bij Budokai Maurya

Kyoku betekent het ultieme of uiterste, Shin betekent de waarheid, Kai betekent samenwerken.
Kyokushin staat bekend als een van de hardste vormen van “full contact” karate, waarbij er met bloten vuisten wordt getraind. Het kenmerkt zich door gedisciplineerde en geestdriftige beoefening. Traditioneel wordt De ‘Fighting Spirit’ (Kokoro), het Bushido en de dojo-kun dan ook zeer hoog aangeschreven.

Kyokushin valt officieel onder de verzamelnaam Karate, maar lijkt in veel opzichten niet op het karate waar velen gelijk aan denken. Behalve het full contact vechten met blote vuisten worden de benen veelvuldig gebruikt voor allerlei fraaie trappen. Dit komt omdat Kyokushin naast shotokan veel invloeden uit Chinese Kempo en Okinawa Te heeft.

Kyokushin beoefenen vereist een sterke wilskracht of de intentie er één te ontwikkelen. Na een jaartje kyokushin merken we al verschillen in de mentaliteit en fysieke weerbaarheid van onze studenten.

Kyokushin in competitievorm is gebaseerd op full contact sparren zonder bescherming. Dit klinkt hard en gevaarlijk maar blijkt in praktijk veiliger dan vele andere sporten. Dit komt door het eerlijke sparringssysteem het verkregen sterke lichaam, incasseringsvermogen en karakter dat de beoefenaars gaandeweg hebben opgebouwd. 

Alhoewel Kyokushinvechters erg succesvol zijn op toernooien en zich ruimschoots hebben bewezen op grote kickbokstoernooien zoals K1 en Glory ligt de focus vooral op de persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaar. 

De never give up mentaliteit en nog veel meer is wat Kyokushin zeer waardevol maakt voor een ieder.